Kaseta Radio

NOVOSTI

Brčko: Novembar u duhu pozorišta

36. Pozorišni susreti BiH u Brčkom održaće se od 21. do 29. novembra u Domu kulture, pod sloganom „Zarobljeni u prošlosti“

Građani Brčko distrikta i ove godine će uživati u osmodnevnim Susretima pozorišta BiH, na kojima će učestvovati pozorišta iz države i regiona. Osnovan 1973. godine, ovaj festival od 2007. godine postaje regionalan, tako da selektor može izabrati predstavu iz bilo koje države regiona, pod uslovom da je tekst napisan na jednom od tri službena jezika BiH. Selektor ovogodišnjih Susreta, bosanskohercegovački režiser i glumac Vlado Kerošević, od prijavljenih sedamnaest predstava izabrao je osam koje odgovaraju motu „Zarobljeni u prošlosti“, a koje kao kreativno polazište imaju kvalitet dramskog teksta.

 

„Nakon prijavljenih i odgledanih 17 teatarskih predstava, ustanovio sam da su teatri, čije su predstave ušle u natjecateljski program Susreta, u kreiranju repertoarske politike, odabrali dramske tekstove, redatelje, redateljske poetike i ideje za predstave, koje konotiraju s vremenom u kojem živimo, otvarajući dijalog s publikom u okviru teme „Zatočeni u prošlosti“, a koja se nametnula kao moto 36. Susreta“, napisao je u svom izvještaju selektor Kerošević.

U takmičarskom dijelu Festivala učestvuje osam predstava- pet iz BiH, te po jedna iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Ovogodišnji stručni žiri čine Joško Ševo, Radovan Knežević i Almir Imširević. Pored nagrada stručnog žirija, dodjeljuju se i tri nagrade publike.

Susrete će u četvrtak, 21. novembra, otvoriti „Predstava Hamleta u selu Mrđuša Donja“ banjalučkog Narodnog pozorišta. Ostatak programa možete pogledati na: https://susreti.co.ba/program-36-susreta/

Ukoliko još niste, požurite da nabavite svoje karte (sve informacije u Domu kulture) i uživajte u predstavama!