Kaseta Radio

NOVOSTI

Apple Music sada koristi Shazam tehnologiju za identifikaciju pjesama u DJ miksevima kako bi vlasnici prava bili plaćeni

Apple je 2018. Godine kupio Shazam za 400 miliona dolara, mnogi su predviđali da će implementacija Shazama u Applu dosta poboljšati pretraživanje i prepoznavanje muzike.

Danas vam donosimo vijest o jednoj Apple Music prestavio novi proces koji koristi Shazam tehnologiju za identifikaciju pjesama u DJ miksevima kako bi platio svim vlasnicima prava čija se muzika pojavljuje u miksu.

Proces identifikacije razvijen je u koordinaciji sa veilim i nezavisnim izdavačkim kućama, a platforma za streaming muzike takođe radi sa DJ-ima, kao i dobavljačima DJ miksa, poput festivala, klubova i promotera.

Nekoliko hiljada mikseva već je dostupno na Apple Music-u na stranici namjenjene kategorije DJ miksa. DJ miskevi do sada su imali preko 300 miliona streamova na Apple Music-u u kojoj su uzivali preko 3 miliona korisnika ove platforme.

Neki od DJeva i mikseva koji su dostupni na Apple Music-u su: Honey Dijon, Amorhouse, DBN Gogo, DJ Clue, Dam Funk kao i mnogih durig DJ-eva. Dostupni su mixevi sa Boiler Room-a, Tomorowlanda, Mixmagsa i francuske livestream platforme Cercle.

Tako da je Apple Music, jedna od prvih platformi pored MixCloud-a, koja nudi kontinuirane mikseve gdje se plaća pristojna naknada za umjetnike čije su pjesme uključene u mikseve i za umjetnika koji ga stvara.