Kaseta Radio

NOVOSTI

Stigao je movembar, vrijeme je za brkove!

"Prije svega nije movembar nego novembar i kao drugo kakvi sad brkovi?".

Otprilike tako izgleda tvoja misao nakon čitanja ovog naslova, ako ti pojam movembar dosada nije bio poznat.

A ako jeste, onda već znaš o čemu je riječ.

 

Mjesec brkatih

 

Mo - mustache ili ti brkovi, po naški i vembar je "pozajmljen" od novembar. Tako je nastao naziv movembar, novembar bez brijanja brkova ili ti ga brkati novembar.

 

Svrha je najbitnija

 

Malo istorijata. Movembar postoji od 2004. godine kada je u Melburnu, u Viktoriji grupa od 30 muškaraca odlučila da "pusti" brkove na 30 dana kako bi ukazala na problem raka prostate, raka testisa i mentalnog zdravlja kod muškaraca.

Ta grupa kasnije je postala Movember Foundation charity. Od 2004. godine fondacija je prikupila oko 175 miliona dolara širom svijeta.

 

Zabrinjavajuće brojke

 

Više od 1,4 miliona muškaraca širom svijeta godišnje oboli od raka prostate, dok ih u jednom satu 60 muškaraca izvrši samoubistvo. Takođe, prema istraživanjima muškarci žive 6 godina kraće od žena.

 

Šta se preporučuje

 

Prevencija. Svaki muškarac koji ima 50 godina rebao bi posjetiti ljekara te pregledati prostatu i testise. Ukoliko ima zabilježenih slučajeva u porodici ove opake bolesti onda bi ovaj pregled trebao obaviti sa 45. Kako stari, sve je veća opasnost. I dok do 40 godina starosti i nema razloga za brigu, nakon 50. rizik se povećava. Najveći rizik je nakon 70. godine.

 

Zašto baš brkovi?

 

Svaka promjena podstiče razgovor pa tako i puštanje brkova. Pušteni brkovi će prouzrokovati razgovor i pitanja, makar radoznalih komšija koje zanima sve pa i to zašto si ti pustio brkove pa kada daš odgovor nadaš se da će mu informacija o movembru ostati u glavi te da će se otići pregledati, ukoliko ima više od 50 i ukoliko je muško, a ukoliko je žensko da će nagovoriti svog muža, brata, prijatelja, druga koji ima preko 50 da povede računa o svom zdravlju. 

 

U kom grmu leži zec?

 

U razgovoru. Dok prevencija raka prostate leži u ranom otkrivanju (da, nakon 50. dobro si zapamtio) mentalno zdravlje leži u razgovoru, tako kažu stručnjaci. Iako, muškarcima, u odnosu na žene, ide teže  da ispoljavaju svoje emocije i da pričaju o svojim problemima, posebno psihičkim, razgovor sa najboljim prijateljemipak može pomoći. Takođe, puno fizičke aktivnosti, puno vremena provoditi sa ljudima sa kojima se osjećaš super.

 

Za kraj teksta

 

Ako si pročitao/la ovaj tekst a imaš muškarca koji je u 50im savjetuj ga da ode na pregled. I ako primijetiš nešto čudno u njegovom ponašanju, porazgovaraj s njim. Razgovor je uvijek lijek za sve.

 

Ekipa kaseta radija je takođe odlučila ovog novembra pustiti brkove.