fbpx
Zanimljivosti

10 najpozitivnijih pjesama u istoriji popularne muzike prema nauci

Studija o tome šta jednu pjesmu čini takvom da se zbog nje "dobro osećate", sprovedena 2015, ponovo se našla u centru pažnje zahvaljujući nepredvidljivosti društvenih medija. Nije naodmet da se još jednom podsetimo 10 najpozitivnijih pesama koje će vam uljepšati dan.

Britanski proizvođač elektronike "Alba" angažovao je Dr Jakoba Joleja, kognitivnog neuronaučnika sa Univerziteta u Groningenu, da analizira podatke o muzičkom ukusu stanovnika Velike Britanije i njihove omiljene pesme za podizanje raspoloženja.

- Pozitivna pesma je vrlo lična stvar. Muzika je blisko povezana sa pamćenjem i emocijom i te asocijacije presudne su odluci da li će neka numera u vama izazvati dobro raspoloženje ili ne - kaže dr Jolej.

- Međutim, postoje neki ključni kriterijumi koje kompozitori treba da uzmu u obzir: lirsku temu, muzički ključ i tempo. Pesme sa temom odmora i uživanja nas prirodno podsećaju na neka lepa vremena, dok nam durovi zvuče srećno i podižu samoupozdanje. Brzi tempo od 150 otkucaja u minuti podsvesni je pokretač energije. Ako pomešate ova tri sastojka dobićete formulu za savršenu "pozitivnu" pesmu - objašnjava dr Jolej.

Na osnovu istraživanja "Albe" i analize dr Joleja, evo deset pesama sa liste onih koje najviše podižu raspoloženje:

  1. Queen - Don't Stop Me Now
  2. Abba - Dancing Queen
  3. The Beach Boys - Good Vibrations
  4. Bili Džoel - Uptown Girl
  5. Survivor - Eye of the Tiger
  6. The Monkees - I’m a Believer
  7. Sindi Loper - Girls Just Wanna Have Fun
  8. Jon Bon Jovi - Living on a Prayer
  9. Glorija Gejnor - I Will Survive
  10. Katrina & The Waves - Walking on Sunshine

 

Izvor: Blic.rs

PRIJATELJI SAJTA
radiostanica.gif

Razvoj sajta

magusbt1.png

Please publish modules in offcanvas position.